Lozan antlaşmasında çözülemeyen sorunlar maddeler halinde

by Hakkında bilgi nedir on 3 Aralık 2014 Çarşamba

Lozan barış konferansında çözülemeyen konularLozan antlaşmasında çözülemeyen sorunlar nelerdir

Lozan anlaşmasında bazı sorunlarımıza çözüm bulurken bazı sorunlar çözümsüz kalmıştır. Öncelikle Musul sorunu çözülemeyen sorunlar arasındadır. İngiltere musuldaki bol petrol rezervinden dolayı Türkiyeye vermek istememiş hatta yanında hakkariye de göz dikmiştir. Bu sorun iki devlet arasında büyük soruna ve tartışmaya neden olmuş ve sorun Milletler cemiyetine iletilmiştir. Milletler cemiyeti kararı ile Hakkari  Türkiyede Musul ise ingilterede kalmıştır

Lozan anlaşmasında ortak karar verilemeyen ve çözüme kavuşamayan sorunlardan biride Boğazlardı, sunulan cözümler Türkiye'nin Ulusal bağımsızlık kararına ters düşmesinden dolayı büyük tartışmalar yaşandı. Boğazlar konusu geçiçi olarak çözümlenirken kalıcı çözüm 1936 yılında kısıtlayıcı hükümler kaldırılarak Boğazların himesi kalıcı olarak Türkiye Cumhuriyetine bırakılmıştır.

Lozanda çözüm bulunamayan ve M.Kemal Atatürk'ün şahsi meselem olarak adlandırdığı Hatay sorunuydu. Fransa ile yapılan anlaşmalar gereği ve M.Kemal'in mücadelesiyle ve ne yazıkki O hayatıa gözlerini kapattıktan sonra önce Özerk Hatay Cumhuriyeti kurulmuş ve ardından Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılmıştır.

Önemli sorunlardan diğer birtaneside Ege Adaları , yunanistan ile yapılan nüfus mübadeleri idi

Blog, Updated at: Aralık 03, 2014
 Gazeteler