Paris iklim anlaşması nedir maddeleri

by Hakkında bilgi nedir on 29 Mayıs 2017 Pazartesi

Paris İklim Anlaşması, Birleşmiş Milletler  İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kaopsamında sera gazları salınımını azaltmaya yönelik önlemler içermekte olan bir anlaşmadır. Bu anlaşma 22 Nisan 2016 tarihinde imzaya açılmıştır. Birleşmiş Milletler üyesi 195 ülke bu anlaşmayı imzalamış, yeterli ülke imzasına ulaşmasının ardından anlaşma 4 Kasım 2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Anlaşmayı 195 üye ülkenin imzalaması anlaşmayı iklim değişikliği konusunda dünyada kabul görmüş anlaşma özelliği de yüklemiştir.

Anlaşma devletleri aşağıdaki Paris İklim Anlaşmasımaddeler hakkında aynı fikirleri paylaşmışlardır.

 Küresel sıcaklık artışının uzun dönem içerisinde sanayişleme dönemi öncesinde olduğundan 2 derecein altında kalmasının sağlanması,
 Sera gazları salımında küresel olarak azaltılmalara gidilmesi,
 Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren geçerli olmak üzere hali hazırda elde bulunan bilim imkanları kullanılarak sera gazı salımını azaltılmasını sağlayacak her çeşit önleemin devreye alınması,
 
Anlaşma çerçevesinde, anlaşmaya taraf olan 195 B.M üyesi ülkenin her biri yukarıda belirtilen hedeflere ilişkin ne gibi önleyici önlemler aldıklarını, bu önlemler hususunda ne derece başarı olduklarını özetleyen raporlar yayınlacaklardır.

Anlaşma kapsamındaki her ülke sera gazı salımı hususundaki hedeflerini kendileri belirleyeceklerdir, ancak burada önemli olan anlaşmaya taraf ülkeler tarafından belirlenen hedeflerin zorlayıcı olmasıdır. Hedeflerin sürekli güncellenerek daima daha az gaz salımı hedefler arasındadır. Bu şekilde zorlayıcı hedefler yardımı ile küresel ölçekte iklim değişikliğini belkide tamamen durdurabilecek şekilde sera gazı salımı azaltılabilecektir. Anlaşma tarafı olan ülkelerin 2025 ve 2030 yılları için hedeflenen sera gazı salımı hedeflere ulaşırsa 2030 yılına gelindiğinde küresel ölçekli olarak maks 55 gigatonluk bir gaz salınımı olacağı tahmin edilmektedir. Küresel ölçekte sıcaklık artışını 2 derecenin altında olabilmesi amacıyla  bu salımın 40 gigatona kadar düşürülmesi gerekmekteyken, bu düşüşü sağlamak tüm ülkeler açısından daha zorlayıcı hedefler koymayı gerektirecektir.


Paris İklim Anlaşması kapsamında anlaşmaya taraf olmuş ancak gelişmekte olan ülkeler için bir fon kurulacak ve bu fon ile toplanacak paraların anlaşma kapsamında gelişmekte olan ülkelere aktarılması hedefler arasındadır. 2020 yılına dek yıllık 100 milyar dolar kadar paranın gelişmekte olan ülkelere aktarılması planlanmıştır. Fonda şuan için 10 milyar doılar civarında para bulunmaktadır.


Ülkemiz tarafından da imzalanan Paris iklim anlaşması hakkında ana eleştiri hususu ise bu anlaşma uygulamasının herhangi bir devlet yada ortak bir komisyon tarafından denetlenmeyecek olmasıdır. Yani ülkeler anlaşmaya uyup uymama konusunda veya gelişmekte olan ülkelerin fon kapsamında alacağı 100 milyar doları hangi alanda harcayacağı sadece ülkenin iyi niyetine bırakılmıştır.  Küresel ısınmanın geri dönüşü olmayan zararlar açmaması açısından Paris iklim anlaşması önem taşımaktadır. Ülkemizde de özel şirketler bu anlaşmaya ciddiyet içerisinde uyarak küresel ısınmanın verdiği zararları minimum a indirmek temel görevlerimziden olmalıdır.


Kaynakça: en.wikipedia.org/wiki/Paris_Agreement
ec.europa.eu/clima/policies/international/negotiations/paris_en

Blog, Updated at: Mayıs 29, 2017
 Gazeteler