Mustafa Kemal ATATÜRK'ün kişisel özellikleri nelerdir kısaca
Açık Sözlülük
M.Kemal "Ben, düşündüklerimi daima halkın huzurunda söylemeliyim. Yanlışım varsa halk beni tekzip eder." diyerek doğrudan ve açık sözlülüğünden vazgeçmeyeceğini üzerine basarak söylerdi.
Cok Cephelilik
M.Kemal ATATÜRK çok yönlü bir liderdi. Hem fikir hemde hareket adamıydı. Bir taraftan Türk inkilabını hazırlamış diğer taraftanda uygulayıcısı olabilmiştir. Hem düşünmüş hemde eserler vermiştir burda Atatürk'ün çok cepheli bir lider olduğunu ortaya koymaktadır.
Eğimcilik
Atatürk " Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum olarak yaşatır; ya da bir milleti esaret ve sefalete terk eder." diyerek eğitime ne kadar önem verdiğini açıkça ortaya koymuştur. Türkiye Cumhuriyetini ve halkı Çağdaş uygarlık düzeyine çıkarmayı amaçlayarak milli eğitime büyük oranda önem vermiştir.
Gurura önem vermemesi.
M.Kemal o kadar iyi bir önderdiki hiç bir zaman kazanılan zaferler için ben başardım gibi cümleler kullanarak kendini ön plana çıkarmamıştır. Herzaman "Yüce Türk milleti başardı" diyerek, ortaya çıkan başarının şahsi olmadığını milletin hep bir bütün olarak bu başarıda imzası olduğunu belirtmiştir.
Hakikatı arama gücü
Atatürk akıl ve bilime hep değer vermiştir. Olaylara tek yönlü değilde çok yönten bakarak hakikati bulmaya çalışmaktaydı. "Akıl ve mantığın halledemeyeceği mesele" yoktur diyerek akıla ve mantığa verdiği önemide herzaman belirtirdi. Hayalcilikten uzak olan M.Kemal bir iş yapmadan önce o işte karşısına çıkabilecek engelleri ortadan kaldırır ardından amacına ulaşırdı.
İDEALİSTLİĞİ
Atatürk'ün en büyük ideali, Türk Milleti'nin "En medeni ve refah seviyesi yüksek bir millet olarak varlığını yükseltmek"ti.Bir idealist olarak, en kısa zamanda bu hedefe ulaşmak istiyordu. Onun diğer bir amacı da tüm ulusların barış içinde yaşamasıydı. Atatürk, Türk milletinin çağdaşlaşması için önüne çıkan tüm engelleri yenmiştir.
İLERİ GÖRÜŞLÜLÜĞÜ
Atatürk, olayların gidişini değerlendirerek sonucunu tespit ederdi. Çanakkale Muharebeleri sırasında, düşman donanmasının nerden çıkarma yapabileceğini önceden sezerek gerekli tedbiri alması, savaşın sonucunu değiştirmiştir.
İNSAN ve MİLLET SEVGİSİ
Atatürk, milletini çok severdi milleti uğruna gece gündüz çalışmış, en umutsuz zamanlarda bile milletle beraber olmayı, millete güvenmeyi kendine prensip edinmişti. O yalnız kendi milletine değil bütün uygar milletlere saygı duymuştur.
İYİ KALPLİLİĞİ
Atatürk, iyi kalpliydi. İnsanlığı bekleyen felaketlere karşı sürekli çareler arardı. Ona göre gayesi barış olmayan bir savaş, cinayetti.
MANTIKLILIĞI
Keskin bir mantık ve zekâ gücüne sahip olan Atatürk, hayatı boyunca akıl ve mantığa büyük önem vermiştir. Bu özellik, onun evrensel devlet adamı olarak tanınmasında büyük bir rol oynamıştır. "Bizim akıl, mantık ve zekâ ile hareket etmek en belirgin özelliğimizdir." diyerek ülke sorunlarında mantık ve şuurla hareket edildiğini göstermiştir.
METODLU ÇALIŞMASI
Atatürk, yapılacak işlerin zamanını ve sırasını çok iyi bilirdi. O yapacağı işlerde her şeyi sırayla yapardı. Önce engelleri ortadan kaldırır, sonra hedefe varmada hiç zorlanmazdı.
REHBERLİĞİ
Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktıktan hemen sonra başladığı işlerde bir rehberin bütün özelliklerini sergilemişti. O, millete en doğru yolu göstermişti.
SABIR ve DİSİPLİN ANLAYIŞI
Atatürk, önemli düşünceler karşısında önce düşünür, inceler, araştırır ve tartışır; sonra da kesin kararını verirdi. Verdiği kararın uygulanma zamanını ise sabırla beklerdi. Atatürk, disipline de çok önem verirdi. Bir işi yapmaya karar verdiği zaman ısrarla o konu üzerinde çalışır. Asla vazgeçmezdi.
SANATSEVERLİĞİ
Atatürk, sanata düşkündü. O, Türk milletinin engin bir sanat zevki olduğuna inanırdı.
ÜMİTSİZLİĞE YER VERMEMESİ
Atatürk, asla ümitsizliğe düşmezdi. İç ve dış düşmanların çokluğuna rağmen Milli Mücadeleyi başlatmış ve başarmıştır.
VATAN SEVERLİĞİ
Vatan sevgisi, Atatürk'ün en önemli özelliğidir. Vatanın savunulması için hiçbir fedakârlıktan kaçınmamıştır. Vatan savunmasını her şeyden önemli ve her şeyden üstün gören Atatürk'ün İstiklâl Savaşı'nın kazanılmasında vatan sevgisi ve Türk milletine olan güveni, önemli bir yer tutar.
Vatan ve millet sevgisi Atatürk'ün taşıdığı özelliklerin temel taşıydı. O vatanı ve milleti için canını seve seve verebilecek bir karaktere sahipti. O, kişisel egemenliği ortadan kaldırmış, egemenliği kayıtsız şartsız milletine vermiştir. Bununla milletine olan güvenini, sevgisini açıkça göstermiştir
YÖNETİCİLİĞİ
Mustafa Kemal, iyi bir yönetici için gerekli bütün özelliklere sahipti. Kibar davranışları, dürüstlüğü, emir veriş tarzıyla örnek olmuştur. Gerek devlet yönetiminde gerekse askerlik hayatı boyunca hiçbir zaman maceraya yer vermemiştir. Atatürk; "Büyük kararlar vermek, kâfi değildir. Bu kararları cesaret ve kesinlikle tatbik etmek lâzımdır." diyerek verdiği kararlarda ısrarcı olmuş ve sonucun kendi istediği şekilde çözümlenmesi için uğraşmıştır.
Mustafa Kemal ATATÜRK'ün kişisel özellikleri nelerdir kısaca
by Hakkında bilgi nedir on 1 Ocak 2015 Perşembe
Blog, Updated at: Ocak 01, 2015
Mustafa Kemal ATATÜRK'ün kişisel özellikleri nelerdir kısaca
2015-01-01T19:44:00+02:00
Büşra
Mustafa Kemal ATATURK|